Каузата на  e за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност

...
Каузата на  e за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност
Коментари Харесай

„Походът на книгите“ тръгва в България през април

Каузата на  e за повишение на интереса към четенето и функционалната просветеност измежду подрастващите

XI-то издание на националната акция в поддръжка на четенето „ Походът на книгите “ през 2022 година ще започва на 2-ри април - Международният ден на детската книга и ще завърши на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

Инициативата е част от задачата на  в поддръжка на грамотността, културата и образованието. Целта на акцията е да увеличи интереса към четенето на книги измежду децата и юношите, както и да осведоми обществото като цяло по тематиката за грамотността измежду най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година разрешава включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Участници в „ Походът на книгите “ още веднъж ще бъдат известни българи, които ще се срещнат с децата онлайн и онлайн, с цел да им прочетат фрагменти от обичаните си детски книги, като по този метод стимулират най-малките да четат. В тазгодишното издание са поканени да четат политици и публицисти, а измежду потвърдилите досега са: еврокомисарят по „ Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша “ Мария Габриел; вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова - патрон на събитието; заместник-председателят на националното заседание Кристиан Вигенин, вице-премиерът по дейно ръководство Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов; министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и други

Официалното откриване на „ Походът на книгите “ ще бъде на 2 април (събота) от 11:00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека (пл. „ Славейков “ №4а), с присъединяване на уредниците и сътрудниците на акцията.

Основен сътрудник и съорганизатор на формалното разкриване на събитието е Столична библиотека, която е подготвила пъстра стратегия от литературни събития за деца. Денят за старт на акцията не е определен инцидентно - това е , който се отбелязва всяка година в целия свят и съответствува с рождения ден на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен, основал едни от най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 година ЮНЕСКО учредява Международен златен орден на името на Андерсен, именуван още „ Малка Нобелова премия “.

В рамките на акцията „ Походът на книгите “ тази година ще се проведат поредност от забавни събития в цялата страна:

 от 2 до 21 април 2022 година, който ще се организира в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на поредност от срещи, четения, министър председатели, драматизации, състезания и други, с цел да утвърдим още веднъж библиотеките като значимо място за четене, другарство и срещи на общността онлайн или онлайн в цифрова среда. Тази година националният „ Маратон на четенето “ ще е с акцент 15-ти април и ще бъде отдаден на Емилия Милкова, дълготраен член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), ръководител на ББИА (2020 – 2021) и един от основателите за преобразяване на самодейността на Република България " Пенчо Славейков " – Варна " Маратон на четящите хора " в народен.

 на фондация „ Детска книга “ - за обичана новопубликувана детска книга, определена след гласоподаване от жури на възраст сред 5 и 16 година

„ Известни българи четат на децата “ - в самодейността на  тази година участват публицисти и политици, които ще се срещнат с деца от училища и детски градини, с цел да ги насърчат с образеца си да четат книги.

„ Празник на книгата “ ще провеждат издателствата, членове на , в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна. Предстоят поредност забавни събития, срещи с създатели, министър председатели на книги и други

Регионални акции „ Походът на книгите “, които са провеждат взаимно с НСОРБ и кметовете на разнообразни общини, и обитаеми места в България.

ПОВЕЧЕ ЗА КАУЗАТА НА АБК: 

 е напълно некомерсиална самодейност и се провежда от Асоциация „ Българска книга “ в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално ръководство на образованието – София-град. Тя започва годишно на празничния 2-ри април и продължава до 23-ти април, разгласен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За десетте си издания до момента акцията е достигнала до хиляди деца в цялата страна и в чужбина, а в доста от участвалите учебни заведения и детски градини в следствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с настоящи и обичани заглавия.

„ Походът на книгите “ се провежда всяка година от  в партньорство със Столична библиотека, фондация „ Детски книги “, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „ Глобални библиотеки “ - България, Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Регионално ръководство на образованието София-град, Министерството на образованието и науката.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година и е финансово подсилен от Столична община.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР